Search
  • Marijke Tadema

#marijkeseyeopeners 'Het spel begint pas als je de eerste pion hebt gezet'

Updated: Jul 28, 2020

Beginnen.. het is nogal een dingetje. Vaak. Bij mij dan. Het kan voelen als een sprong in het diepe en niet weten hoe diep het ravijn is of de eerste stap zetten om een berg te beklimmen maar niet weten hoe hoog hij is.


Nu is het ontzettend fijn dat mensen de urgentie zien om zich in te zetten voor een betere wereld en de ontdekkingstocht aan willen gaan. Of alleen al beseffen dat het anders moet. Allemaal leuk en aardig, maar waar begin je dan? En hoe dan!?


Begin gewoon. De motivatie volgt wel.

Ik ben hier om jou te helpen met een duurzame mindset, dus voordat ik die vraag ga beantwoorden wil ik eerst dieper duiken in het fenomeen motivatie. Vaak zijn we er van overtuigd dat elke actie begint met motivatie (Tenminste, ik was dat wel). Ik hoor het mezelf nog vaak zeggen ‘Pfff vandaag heb ik even geen motivatie hoor’ of ‘Ik heb het nog niet gedaan want kan gewoon geen even motivatie vinden om het te doen’. Het is in vele gevallen een illusie dat we denken eerst motivatie nodig te hebben voor actie en verandering. Ik leerde dit toen iemand een keer tegen mij zei ‘Het spel begint pas als je de eerste pion hebt gezet’. Vraag me niet wie dit zei of wanneer, maar deze zin duikt regelmatig op in mijn hoofd als een van de meest wijze dingen die ik destijds hoorde.


Ik ben echt een uitsteller eerste klas. Als ik geen zin heb om me ergens in te verdiepen - of iets lijkt ingewikkeld - kies ik voor de makkelijke weg: kop in het zand. Ik kan de wereld aan smoesjes bedenken waarom ik nog niet zou beginnen. Ik wil het helder hebben wat ik moet doen, wil inspiratie hebben of alle informatie. En bovenal: Ik vind wel lekker om bij het oude te houden. Nu weet ik dondersgoed dat als ik begin (de eerste pion zet) vaak de boel vanzelf gaat lopen en niet de actie maar de motivatie het resultaat is (het spel).


Deze les neem ik ook altijd mee in het vormgeven van een duurzame levensstijl en wil ik jullie ook graag meegeven. Toen ik stopte met fast fashion en dierlijke producten te consumeren had ik eerlijk gezegd geen flauw benul. Ik wist dat het schadelijk was voor het milieu en ik daar niet langer meer aan wou bijdragen, maar verder nam ik nogal een sprong in het diepe. Zelfs zo erg dat meeste mensen in mijn omgeving niet eens geloofde dat ik het zou volhouden of dat het een definitieve keuze zou zijn. Maar het spel begon en ik ben nog lang niet uitgespeeld. De zoektocht en het ontdekken maken het juist ontzettend leuk en hoe verder ik mij ontwikkel hoe groter de motivatie.


Jouw verborgen impact

Dus, lang verhaal kort: begin gewoon - ergens. Oke, klinkt natuurlijk alsnog vaag en daardoor weet je eigenlijk nog steeds niet waar je begint. Daarom heb ik een aantal tips voor waar je kan beginnen.


De aller aller allereerste stap die je kan maken is weten hoe het gesteld is met de aarde en kijken wat jouw impact is. Jelmer Mommers van De Correspondent schreef het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’. Een helder verhaal, betrouwbare bronnen en een hoopvolle maar serieuze toon. Het probleem is complex maar in dit boek ligt de focus op waar de mens invloed heeft gehad en zal hebben in de toekomst. Echt een aanrader!


Babette Porcelijn schreef het boek ‘De Verborgen Impact’ en dit is inmiddels de bijbel in duurzaamheidsland. Het boek is een super heldere weergave van waar nu precies de schade van dingen en gedrag in zit. Met illustraties en uitleg stap je in de wereld van de impact van ons consumeren. Maar hoe zit het dan met jouw persoonlijke impact? Een handige maatstaf hiervoor is hoeveel ‘aardes’ je nodig hebt met jouw gedrag. Verschrikkelijk beschamend om te zeggen maar toen ik nog niet duurzaam bezig was en ik wel 2 keer per jaar naar de andere kant van de wereld vloog, had mijn gedrag wel 9 aardes nodig. In 2020 is dat nog maar 1,1 aarde, en ga inmiddels zelfs richting ecopostief (maar hier later meer over). Je kan ook je eigen impact berekenen op www.mijnverborgenimpact.nl. Benieuwd naar het verhaal achter De Verborgen Impact? Luister dan eens de podcast Het Groene Hart van Growthinkers met Babette Porcelijn.


Drie tips om te beginnen

Oke, dus je weet nu dat de motivatie komt als je gewoon begint, hoe het gesteld is met de aarde door menselijk handelen en wat jouw impact is. Je weet waar de verborgen impact zit en waar de grote winst voor jou persoonlijk is te halen. Je bent klaar om te gaan!

Ik krijg vaak de vraag wat mijn gouden tip is om te beginnen, zo ook in de podcast met VERS FORUM (ps. luister hem hier terug). Nu geloof ik niet dat er een hapklaar pakket is dat voor iedereen werkt, maar dat je voor jezelf een duurzame levensstijl moet creëren die bij jou past. Daarnaast kan je niet alles tegelijk en kan je het nooit perfect doen. Pick your battles dus. Ik ga je dus niet vertellen WAT je moet doen, maar wel HOE je het moet doen. Om te ontdekken wat voor jou passend is, heb ik drie tips om te beginnen.


Tip 1: Lees, kijk, luister

We leven in een ontzettende ingewikkelde wereld waar een ontzettend grote disconnectie is ontstaan tussen productie en consumeren. Vanuit de overtuiging ‘dat je ook maar duurzamer moet gaan leven’ of het gevoel hebt dat je iets moet doen, zal je nooit een levensstijl vinden die constructief is en helemaal bij jou past. Daarom is het des te belangrijker dat je weet waarvoor je het doet.


Hoe zit een product in elkaar, waar komt het vandaan en wie maakt het? Of, wat is klimaatverandering en welke factoren spelen daarin een rol? Wanneer jij weet hoe een product is ontstaan of welke impact jouw keuze voor dat product heeft, word het een stuk makkelijk om voor jezelf duurzame keuzes te maken. Want laten we wel zeggen... als we in dezelfde hoeveelheid blijven consumeren en blindelings vertrouwen op dat merken roepen 'duurzaam' te zijn, onze kleinkinderen geen sneeuw zullen zien (sad, but true).


Daarom is mijn tip lees boeken, kijk documentaires en luister podcast. Open je ogen voor alles om je heen. Er zal een wereld voor je opengaan.


Tip 2: Begin groot en daag jezelf uit

Je leest het overal als het gaat om beginnen met een duurzame levensstijl: ‘begin klein’ of ‘stapje voor stapje’. Mijn advies: BEGIN GROOT. En dat zeg ik niet om je te ontmoedigen of de drempel te verhogen. Maar hierdoor zal alles uiteindelijk veel makkelijker en leuker zijn.


Het zit zo. Wij, mensen, hebben een beperkte hoeveelheid cognitief vermogen waarmee we keuzes maken. Daarnaast gebruiken we onze Default Mode Netwerk om tot creatieve oplossingen te komen. Wanneer we per dag 10 keuzes moeten maken over kleine duurzame stapjes - en bepalen of we er überhaupt vandaag wel zin in hebben - hebben we dus die twee functies van ons brein continu nodig. Daardoor kan het proces erg vermoeiend en langzaam zijn en haalt veel plezier weg.


Daarom is mijn advies altijd, begin groot. Laat een optie vervallen en laat jezelf zoeken naar creatieve oplossingen. Een goede manier om dit te doen is een challenge aan te gaan. Zo hoef je niet direct voor altijd iets te schrappen en kan je proberen of dit bij je past. Eet bijvoorbeeld eens 30 dagen geen dierlijke producten of koop eens drie maanden geen Fast Fashion. Doordat iets geen optie meer is, gaat er een wereld open aan andere mogelijkheden.


Tip 3: Geld moet rollen maar wel de juiste kant op.

Ook weer zo'n zin die ik net iets te vaak roep, maar alles omvat. Geld is ooit ontstaan om dienend te zijn aan onze handel. Inmiddels is geld een machtsmiddel en leven we dienend aan geld in plaats van andersom. Onze hele consumptiemaatschappij is gebouwd op geld en winstoptimalisatie. En een remmende factor in duurzame ontwikkeling komt vaak neer op geld (hoewel het tegendeel al lang bewezen is, maar hier later meer over).


Daarom is het belangrijk om geld te gaan zien als een stem. De stem die kiest voor een wereld waarin jij wil leven. De economie hoeft niet op z’n gat te vallen, het geld moet alleen de juiste kant op rollen. Elke euro die jij uitgeeft is een stem voor de wereld waarin jij wil leven.


Maar ook bedrijven die ‘jouw’ geld uitgeven (eigenlijk investeren) hebben een enorme impact op de wereld. Denk aan banken, verzekeringen en pensioenen. Er zijn genoeg banken en fondsen die alleen maar investeren in een duurzame wereld zodat je weet dat ‘jouw geld direct de juiste kant op rolt’. Neem maar eens een kijkje op deze website. Hier kan je op verschillende aspecten van een betere wereld de verschillend banken vergelijken. Ze hebben allemaal een makkelijke overstap service, dus laat je daardoor niet tegen houden!


Met deze tips ben je klaar om te gaan. Ready?


Nu kan het rete overweldigend zijn als je net begint. Want geloof mij, je trekt nogal een beerput open. Maar ook de hoeveelheid aspecten en factoren kan veel zijn. Daarom is mijn laatste tip, kies een onderwerp dat jij interessant vindt en bijt je daarin vast. Bijvoorbeeld kleding of eten. Zo houd je het haalbaar voor jezelf.


Liefs -M

76 views0 comments