Search
  • Marijke Tadema

#marijkeseyeopeners 'Mijn grote steun en toeverlaat'

Updated: May 30, 2020

Hoe Social Media jou kan helpen met een duurzame levensstijlWanneer je besluit om dingen aan te pakken, je gewoontes te veranderen of alles over een andere boeg te gooien, kan je niet voorkomen dat je tegen dingen aanloopt. Je wordt geconfronteerd met meningen van anderen, je weet soms niet hoe alles werkt en bovenal: je kan je erg alleen voelen! 


Laat ik maar direct alles open gooien en vertellen dat ik me vaak alleen heb gevoeld. Daarom deel ik mijn grote steun en toeverlaat met jullie. Toen ik begon aan mijn reis naar een duurzame levensstijl had ik het idee dat niet veel mensen om mij heen hetzelfde deden en bovenal had ik geen idee waar ik moest beginnen. Mijn geheim: social media. Maar dan zoals het is bedoeld. Want soms vergeten we wat de essentie van social media is.

2010s - het decennium van social media

We zijn inmiddels aangekomen in de roaring twenties van de eenentwintigste eeuw (en man roaring kan je het deze eerste 5 maanden zeker noemen, maar dat terzijde). De 2010s worden getekend door de opkomst van social media. Gemiddeld zit de Nederlander 90 minuten per dag op de sociale media. Er zijn zelfs onderzoeken die aangeven dat we gemiddeld een maand per jaar op onze telefoon zitten. Let that sink in! Toch zet de stijgende lijn door en vergroeien we met onze telefoon. Staan we even op de bus te wachten; telefoon er bij. Zitten we in de wachtkamer van de tandarts; telefoon er bij. Elk moment dat we niks te doen hebben grijpen we naar onze telefoon. Deze ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat onze concentratie inmiddels te vergelijken is met een van een goudvis (nu snap ik waarom elk rondje anders is, ha-ha). 


Vele onderzoeken laten zien wat de negatieve gevolgen van social media op ons welzijn enorm zijn. Zo blijkt uit onderzoek van JAMA Psychiatry dat vanaf drie uur per dag de kans op angststoornissen en depressie verhoogt.  Naast een concentratie van een goudvis, een verhoogde kans op angststoornissen en depressie is er nog een zorgwekkende ontwikkeling. We objectiveren niet alleen de ander maar ook onszelf. In een interview met vogue.nl vertelt social media specialist Natasha Slee: ‘Instagram heeft ons gevormd tot mini brands en visuele dagboekschrijvers’. We vinden het steeds moeilijker om ook bij onszelf verder te kijken dan het plaatje naar buiten.


Social media waarvoor het is bedoeld: sociaal zijn

Maar hoewel de lijst met negatieve effecten lang is, is er ook genoeg positief! Zo heeft deze ontwikkeling ons als maatschappij en individu ‘empowered’. We kunnen ons verenigen met mensen uit alle uithoeken van de wereld. We kunnen met elkaar verandering teweeg brengen en er is collectieve kracht ontstaan. Denk maar eens aan body positivity en #metoo. Mensen die we voorheen niet konden horen of zien hebben nu een stem gekregen. En juist daar ligt mijn boodschap.


Het afgelopen jaar ben ik social media gaan gebruiken waarvoor het is bedoeld. Sociaal zijn, interactie zoeken en nieuwe werelden ontdekken. Dit heb ik gedaan door mijn tijdlijn zo te vullen dat ik mezelf positief beïnvloed, inspireer, en niet mezelf in onnodige verleiding breng. In het echte leven willen we ook niet omgeven worden door alleen maar de Paris Hiltons en de Kim Kardashians van de samenleving (misschien is het persoonlijk maar ze lijken mij geen leuke vriendinnen). In het echte leven omringen we ons graag met mensen die ons inspireren, waar we onszelf in herkennen, we helemaal onszelf kunnen zijn en bovenal echte verbinding en interactie mee kunnen hebben. Waarom zouden we dit online anders willen?  


Wat je wel (en niet) krijgt te zien op je tijdlijn is afhankelijk van het algoritme. ‘Het algOriTMe’; een woord wat vaak naar voren komt als we praten over online platformen, maar voor het gros van ons ongrijpbaar is. Tristan Harris, voormalig Google design ethicus, legt in zijn TED Talk goed uit hoe social media is ontworpen met behulp van overtuigingspsychologie. Het is een illusie dat we zelf controle hebben over wat te zien krijgen op onze tijdlijn. 


Screenshot TED talk Tristan Harris


Een inspirerende tijdlijn

We hebben geen controle op het algoritme maar we kunnen wel onze 'eigen tijdlijn' een handje helpen. Bij de eerste stappen naar een duurzaam leven of je verder ontwikkelen in deze levenstijl, kan social media goed helpen. Door je tijdlijn te vullen met gelijkgestemden voel je je minder alleen en vind je inspiratie uit onverwachte hoek. Hiervoor heb ik een aantal tips:


1. Liken en reageren


Dit lijkt een open deur, I know. Maar als we kijken naar de essentie van online platformen, namelijk sociaal zijn, wordt dus interactie beloond. Je ziet vaker de berichten van de mensen, merken en groepen die je liked en waarop je reageert. En laten we wel zeggen, anderen die goed bezig zijn, verdienen die support ook toch!?


2. Verdwaal eens


Ik kan echt verdwalen op het internet. Heerlijk. Voor je het weet zit je aan de andere kant van de wereld op de instagram van een lokale fietsenmaker. Daarom is mijn tip ook: verdwaal eens lekker. Kom je een inspirerend bericht of persoon tegen? Kijk eens wat diegene nog meer heeft geplaatst, met welke personen er veel interactie is of welke bedrijfspagina’s worden gevolgd. Alleen zo ontdek je pas echt nieuwe werelden.


3. Facebook groepen 


Gesloten facebookgroepen, de enige reden dat ik nog op Facebook zit. Het is functie waar je optimaal gebruik van kan maken. Met een groep gelijkgestemden kan je in een bepaalde mate van privacy openlijk interactie zoeken. Het is ook een functie van uitersten. Soms zijn mensen verrassend behulpzaam, soms beschamend oordelend en streng (wees gewaarschuwd, ha-ha). Mijn tip is om te kijken waar jij je in wil verdiepen en inspiratie voor zoekt en kijk eens wat voor Facebook groepen hier voor zijn.


4. Hashtags volgen 


Naast gesloten Facebook groepen heeft Instagram ook een geweldige functie om je tijdlijn te vullen met positieve berichten, inspirerende mensen en handige tips. Je kan namelijk hashtags volgen. Once again, alleen de berichten met die hashtag die hoog in het algoritme scoren en populair zijn komen langs. Maar toch. Zelf vind ik dit een hele fijne functie en kom ik vaak verassende berichten tegen die mij naar online plekken aan de andere kant van de wereld brengen.


5. Dempen, ontvolgen, ontvrienden


Tja, dat zeg ik echt. Een rigoureuze stap, en echt niet altijd nodig. In het echte leven trek je soms een tijdje met elkaar op en scheiden wegen wanneer je je allebei op een andere manier ontwikkelt. No hard feelings. Zo is het ook online. Wat mij vroeger diende of inspireerde hoeft vandaag niet meer zo te zijn. Daarom is mijn laatste tip, maar misschien wel de meeste waardevolle ook: kom je iets tegen wat je niet meer inspireert of je energie onnodig slurpt in plaats van geeft - demp, ontvolg of ontvriend. Zoals het in het echte leven ook werkt, is het ook belangrijk om online mensen om je heen te verzamelen die bij je passen en inspireren. 


Afleiding en verleiding

Door deze tips heb ik inmiddels mijn social media de functie gegeven waar het voor bedoeld is. Ik ben omringt met mensen die hetzelfde denken, haal mijn inspiratie bedoeld of onbedoeld uit een kleine scroll-sessie en breng mezelf niet in verleiding tot onnodige aankopen. En no worries, er gaat geen meme aan mij voorbij!


Maar laat het duidelijk zijn dat dit niet van de een op de andere dag is gebeurd en ik soms nog steeds in de verleiding wordt gebracht door een reclame van een leuke jurk van de Zara of leuke gadgets van de AliExpress. Ik schrik nog steeds van de harde reacties in sommige Facebook groepen en soms voelt het verstikkend als ik kijk naar wat er allemaal niet verkeerd is en wat ik allemaal wel niet moet. Maar that’s life en niet te voorkomen. Stapje voor stapje creëer ik een wereld om mezelf heen die bestaat uit positiviteit en inspirerende mensen. Liefs -M58 views0 comments