Search
  • Marijke Tadema

#missietoekomstbestendig 'Laat me maar zien waarom jij jouw bedrijf duurzaam noemt!'

Updated: Sep 18, 2020

Het is een goed teken dat steeds meer merken zich bezighouden met duurzaamheid. Een beweging op micro en macroniveau die niet alleen noodzakelijk is maar ook wordt verwacht door de consument. Toch snijdt het mes aan twee kanten. Merken lijken te strooien met een woord dat tegenwoordig bijna een marketingterm lijkt… 

Wanneer merken en bedrijven zich te pas én te onpas ‘duurzaam’ noemen, wanneer controle en certificaten ontbreken, wanneer de consumenten zich geen weg meer kunnen banen door alle claims en onduidelijkheden en wanneer ‘duurzaam’ een marketingterm wordt: hoe kan jij als bewust en duurzaam merk jezelf profileren en positioneren? 

In deze #missietoekomstbestendig laat ik zien hoe jouw bedrijf en merk zich kunnen profileren en positioneren en daarmee zich écht toekomstbestendig maken.


Wie kan je nog vertrouwen? 

Niet alleen als duurzame marketeer maar ook als consument is het misschien wel mijn ultieme frustratie: merken die zichzelf duurzaam noemen maar waar ik eindeloos in jaarverslagen of ketens moet duiken om te controleren hoe ‘duurzaam’ ze wel of - in veel gevallen – niet zijn! 

Met de komst van de duurzame transitie en het bewustzijn over wat ons consumeren met de aarde doet, is er ook een nieuwe ontwikkeling ontstaan, namelijk: greenwashing

Greenwashing of groenwassen is het zich groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is. Men doet alsof men weloverwogen met het milieu en/of andere maatschappelijke thema's omgaat, maar dit blijkt vaak niet meer dan 'een likje verf' te zijn. (Bron: Wikipedia

Wil je meer weten of greenwashing en hoe je dit kan herkennen? Lees hier het artikel van Voor de wereld van morgen.


Nu we zo dicht bij de grenzen van de aarde zijn en het bewustzijn rondom die grenzen stijgt, is het niet zo gek dat veel merken hierop inspelen. Duurzaamheid als marketingtool gebruiken is daarom heel logisch, het is inspelen op de behoefte van de klant. Maar, wanneer mag je jouw bedrijf, product of dienst duurzaam noemen? En wat betekent duurzaam nu eigenlijk? Zijn hier regels of voorwaardes voor? 

Complexiteit 

Nu zijn er voor de voedselindustrie, kledingindustrie, woningmarkt, elektrische apparaten en mobiliteit een grote verscheidenheid aan labels en certificaten te vinden. Deze zijn uit goede bedoeling gestart, ze geven een bepaalde zekerheid en vertrouwen aan de consument. Maar weten zij wat dit label of certificaat betekent? Of laten ze de marketeer de loop gaan met één van de beïnvloedingsprincipes van Cialdini zoals Autoriteit of Sympathie? 

Naast de wirwar – en het gebrek aan - labels en certificaten zijn er meer factoren waardoor greenwashing een kans krijgt. Consumenten krijgen per dag miljoenen prikkels te verwerken terwijl wij mensen maar een beperkte hoeveelheid cognitief vermogen kunnen aanspreken op een dag. Er worden keuzes gemaakt, aannames gedaan en gewoontes gecreëerd. 

De industrialisatie, globalisering en verstedelijking hebben ervoor gezorgd dat er een enorm gat is ontstaan tussen produceren en consumeren. We weten niet meer waar het product vandaan komt, hoe het is gemaakt en welke stappen er zijn gemaakt om het hier in onze handen te krijgen. De echte gamechangers en impactmakers kunnen hier verandering inbrengen, maar hoe laat je zien aan de consument dat het echt anders kan, én jij het echt anders doet?

Profileren als impactmaker

Jouw bedrijf, die impact maakt en binnen de grenzen van de economie opereert, kan zich zeker nog profileren en positioneren in een wereld waar elk merk zichzelf ‘duurzaam’ noemt. Hiervoor zijn drie elementen erg belangrijk in de marketing, content creatie en communicatie. Dit zijn transparantie, waarde creëren en samenwerking. 

1. Transparantie

Laat maar zien waarom jij, als merk, jezelf duurzaam noemt. Transparantie is één van de beste maatstaven voor de (en als) consument om te zien hoeveel verantwoordelijkheid een merk neemt voor zijn eigen activiteiten. Op welke punten ben jij duurzaam, welke Sustainable Development Goals heb jij op corporate niveau gekozen en hoe zien die er in de praktijk uit. Wees hierin transparant en maak dat meetbaar en zichtbaar. 

Wie heeft het product gemaakt? Waar is product gemaakt? Welke stappen in het productieproces worden hoe en waar gemaakt? Wat zijn je doelen? En wat zijn de dingen waar je tegenaan loopt? Ook als er aspecten zijn die nog niet volledig verantwoord of duurzaam zijn: communiceer dat. Laat transparantie het menselijke aspect zijn dat klanten aantrekt die geven om waardes en kwaliteit. 

2. Waarde creëren 

Het tweede element is waarde creëren: the ones who pay, pay attention. Laat concurrentie los, zeker op het gebied van prijs. Je moet niet willen concurreren op prijs maar op waarde. Zorg ervoor dat jouw merk en product waarde creëren in het leven van jouw klant en zij ook voelen dat ze daarvoor betalen. 

Verleg de focus van consumeren naar creëren. Laat zien hoe mensen het product kunnen gebruiken, onderhouden en repareren. Geef tips voor de productgroep of laat alternatieven zien om meer waarde te creëren in het leven en de belevingswereld van jouw klant. Wat zijn de mogelijkheden voor jouw klant met jouw product en hoe maak je van die klanten ambassadeurs. 

3. Samenwerking

De laatste is samenwerking. De huidige economie, klassieke marketing en het gedachtegoed wat nu als de norm wordt ervaren, heeft vaak ‘schaarste’ als uitgangspunt. De ‘Als iets naar een ander gaat, gaat het niet naar mij’ – gedachte. Wil jij je merk toekomstbestendig maken, de expert rol aannemen, creëren vanuit waardes en laten zien hoe het anders kan, is het belangrijk om te gaan denken in overvloed. Denk aan een hoger doel waarbij je ook andere producenten kan helpen die kant op te bewegen, support merken die zich aan jouw norm willen optrekken of kijk naar andere branches en producenten waarbij samenwerkingen kunnen ontstaan. Ben je nog niet zover? Begin dan eens gewoon met openlijk support te geven aan concullega’s die ook lekker bezig zijn. 47 views0 comments